شناخت تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار و راهکارهای آن
تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار به مادر و جنین آسیب جدی می رساند. متاسفانه در دوران بارداری مسئولیت مادر مضاعف است. از یک سو باید مراقب سلامتی و تغذیه خود باشد و از سوی دیگر مسئولیت رشد و حفظ امنیت جنین هم بر عهده او است؛ ازاینرو مادر به دنبال این است که از همه عواملی که برای جنین مضر است؛ اجتناب کند.
آلودگی هوا یکی از آسیب های احتمالی و پرخطر برای مادر و جنین است اما به نظر شما آلودگی محیطزیست چگونه میتواند بر جنین تأثیر بگذارد و چگونه میتوان از این خطر جلوگیری کرد؟ برای گرفتن پاسخ این سوالات همراه ما در مجله علمی چی چی چی باشید.
فهرست مطالب
خطرات آلودگی هوا برای زنان باردار چگونه است؟
تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار به حدی جدی است که این موضوع بارها توسط محققان بررسی شده است. بهعنوانمثال مطالعه اخیر در آزمایشگاه لندن نشان داد که قرار گرفتن زن باردار در معرض هوای آلوده بین هفته سوم تا هشتم بارداری منجر به ناهنجاریهای ژنتیکی در جنین میشود و این آلایندهها ممکن است بر رفتار کودک در آینده هم تأثیر منفی بگذارد.
باید بگوییم که خرید بهترین دستگاه تصفیه هوا برای محیطهایی که در معرض آلودگی و ذرات گردوغبار هستند و میزان تهویه هوا در این محیطها چندان خوب نیست، برای مثال خانه، سالن آرایش، مدرسه، بانک، سالن ورزشی و یا حتی داخل ماشین، ضروری است.
از سایر خطرات آلودگی هوا برای زنان باردار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زایمان زودرس
- اوتیسم
- فشارخون بالا
- عدم رشد ریه
- آسم
- مرده زایی
زایمان زودرس
نوزادانی که قبل از هفته 37 بارداری متولد میشوند، زودرس محسوب میشوند. نوزادان نارس مستعد ناتوانیهای ذهنی و رشدی طولانیمدت، مشکلات ریه، مغز، چشم و سایر اندامها هستند. از هر 4 مورد مرگ نوزاد، 1 مورد مربوط به تولد زودرس و وزن کم هنگام تولد است.
مطالعات نشان میدهد که حدود 2.7 میلیون زایمان زودرس در سراسر جهان (18٪ از کل زایمانهای زودرس) با آلودگی، عمدتاً به شکل PM2.5 مرتبط بوده است. PM2.5 از ترکیب ذرات جامد و مایع معلق در هوا، تشکیل شده است. آنها بسیار خطرناک هستند زیرا بهراحتی استنشاق می شوند. میتوانند به شکل عمیق به سیستم تنفسی شما نفوذ کنند و باعث ایجاد مجموعهای از مشکلات جدی برای سلامتی شوند.
اوتیسم
آمارها حاکی از افزایش شدید نرخ اوتیسم در سالهای اخیر است. عوامل متعددی در به دنیا آمدن نوزادان اوتیسمی دخالت دارد اما بهطور حتم آلودگی هوا از اصلیترین آنهاست. یک مطالعه در دانشگاه هاروارد نشان داد که زنانی که در سهماهه سوم بارداری خود در معرض آلودگی ذرات PM2.5 بالا قرار داشتند؛ دو برابر بیشتر از سایر زنان، فرزند مبتلا به اوتیسم را دنیا آوردهاند. مخصوصا آنهایی که در نزدیکی بزرگراه زندگی میکردند.
فشارخون بالا
فشارخون بالایی که بعد از هفته بیستم بارداری ایجاد میشود پره اکلامپسی نامیده میشود. پره اکلامپسی با آسیب کلیه، کبد، خون و مغز سبب بروز عوارض جدی و حتی کشنده هم برای مادر و هم برای نوزاد میشود. مطالعات متعددی افزایش فشارخون را با قرار گرفتن در معرض PM2.5 مرتبط دانستهاند.
مسائل مربوط به رشد ریه
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ممکن است بر رشد ریه تأثیر منفی بگذارد. این موضوع میتواند بهطور مستقیم در زمانی که کودک در رحم است یا بهطور غیرمستقیم سبب تولد زودهنگام نوزاد شود. تولد زودهنگام باعث میشود نوزاد با ریه های تکامل نیافته و ضعیف متولد شود. ریههای ضعیف میتواند منجر به مشکلات تنفسی طولانیمدت و حتی مرگ نوزاد شود.
آسم
آسم بیماری التهاب ریه است که تنفس را مختل میکند. عوامل زیادی باعث تشدید بیماری آسم میشوند. دستگاه تصفیه هوا یکی از مؤثرترین راه های جلوگیری از آسم است. دستگاههای تصفیه هوا از یک فیلتر و فن برای حذف آلایندهها و آلرژنها استفاده میکنند و هوای پاک را به داخل اتاق بازمیگردانند.
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا علائم آسم را تشدید میکند. این موضوع میتواند هشدار جدی برای زنان باردار باشد زیرا آسم در بیشتر مواقع سبب پره اکلامپسی میشود. این بیماری سبب به خطر افتادن جان مادر و فرزند میشود. ازآنجاییکه PM2.5 قادر به نفوذ به جفت است، قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در بارداری هم میتواند خطر ابتلای کودک به آسم را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد.
مرده زایی
مرده زایی یک وضعیت بسیار غمانگیز است که در آن یک نوزاد پس از هفته بیستم بارداری میمیرد. یک مطالعه در دانشگاه اسپانیا در سال 2018 ارتباط بین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و مرده زایی را مشخص کرد، بهخصوص اگر قرار گرفتن در معرض آلودگی در سهماهه سوم بارداری اتفاق افتاده باشد.
پیشگیری از تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار
از نظر شما پیشگیری از تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار امکانپذیر است؟ درواقع آلودگی محیطزیست یکی از رایجترین معضلات در سراسر جهان است و ازجمله خطراتی است که صد در صد نمیتوان از آن محافظت کرد، بنابراین زنان باردار باید سعی کنند تا حد امکان در مناطقی با هوای پاک حضور داشته باشند و از منابع تولیدکننده آلودگی صنعتی، دود سیگار و ویروسهای خطرزا دوری کنند.
آلودگی میتواند باعث بیماری قلبی، مشکلات ریوی و حتی بر خلقوخوی شما تاثیر منفی بگذارد. زنان باردار که در هوای کثیف تنفس میکنند با خطرات جدیتری برای سلامتی خود و جنینشان مواجه هستند. اینجاست که دستگاههای تصفیه هوا وارد میدان میشوند. یک تصفیهکننده هوا که دارای فیلتر HEPA واقعی و فیلتر کربن فعال است؛ میتواند ذرات و گازهای مضر را از هوای داخل خانه شما حذف کند.
تصفیهکنندههای هوا به عنوان روشی مطمئن برای تمیز نگهداشتن هوای داخل خانه هستند اما ممکن است که تصفیهکننده نامناسب، اوضاع را بدتر کند! بله درست متوجه شدید برخی از آنها گاز ازن منتشر می کنند. ازن نوعی آلودگی است که بیشترین ارتباط را با وزن کم هنگام تولد نوزاد و سایر خطرات بارداری دارد. متأسفانه، بسیاری از دستگاههای تصفیه هوا سطوح مختلفی از ازن را منتشر میکنند.
یک روش ایمن و سالم برای تمیز نگهداشتن هوای داخل خانه استفاده از تصفیهکنندهای است که تمام آلودگیهای هوا را بدون انتشار گاز ازن از محیط اطراف پاک کند. امروزه تصفیهکنندههای مبتنی بر فناوری پلاسمای سرد بهترین گزینه برای خانمهای باردار و سایر افراد است.
سوالات متداول
1. آیا آلودگی هوا میتواند سبب مرگ جنین شود؟
بله در برخی موارد زمانی که میزان آلودگی راه یافته بر سیستم تنفسی مادر زیاد است؛ جنین هم تحت تاثیر این آلودگی قرار میگیرید و در برخی موارد زمانی که خطر جدی است سبب مرگ او میشود.
2. از تاثیرهای مهم ناشی از آلودگی هوا برای زنان باردار چند نمونه نام ببرید؟
تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار میتواند به شکل مشکلات تنفسی و ریوی مانند آسم، اوتیسم، زایمان زودرس و در برخی مواقع مرگ جنین ظاهر شود.
3. بهترین را برای مقابله با آلودگی در زنان باردار چیست؟
بهترین راه استفاده از تصفیه کننده هایی است که مجهز به فیلتر واقعی هپا، کربن فعال و پلاسمای سرد هستند.
نتیجهگیری
آلودگی هوا شامل اکسید گوگرد، اگزوز خودروها، گازهای گلخانهای کارخانهها، دود، گردوغبار و مواد شیمیایی است. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض این سموم با سرفه، خسخس سینه، تنگی نفس، سوزش چشم و بیماریهای تنفسی مانند برونشیت، آسم، آمفیزم، خستگی مزمن در زنان باردار همراه است.
این مشکلات میتواند به جنین هم نفوذ پیدا کند و سبب مشکلات جدی در او شود. بهترین راه برای مقابله با این مشکل استفاده از تصفیهکنندههای مبتنی بر پلاسمای سرد است؛ زیرا علاوه بر اینکه تمام آلودگیهای زیستمحیطی را از بین میبرند هیچ ماده خطرناکی مانند ازن را هم وارد هوا نمیکنند.
با خواندن این مقاله ممکن است سوالاتی درباره تاثیر آلودگی هوا در زنان باردار برایتان پیش بیاید. شما میتوانید تمام سوالات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.
محتواهای مشابه:
- قیمت و خرید بهترین دستگاه ضدعفونی کننده هوا
- چگونه هزینه نگهداری دستگاه تصفیه هوا را کاهش دهیم؟
- موثرترین راه های جلوگیری از آسم {معرفی بهترین راه پیشگیری}