فندق نوعی آجیل است که بیشتر در ترکیه، ایران، ایتالیا، اسپانیا و آمریکا کشت میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی فواید فندق برای پیشگیری از سرطان بپردازیم.
فندق برای اولین بار حدود ۲۳۰۰ سال پیش در ترکیه کشت شد. ترکیه در حال حاضر، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان فندق است. امروزه به دلیل فواید زیاد فندق، تقاضا برای صادرات آن با روند رو به رشدی همراه است. در ایران هم استان گیلان با تولید ۸۵ درصد فندق ایران در صدر جدول تولید فندق ایران قرار دارد.
فواید فندق بر هیچکس پوشیده نیست. انسانها از سالها پیش، از خواص فندق آگاه بودند. در گذشتههای دور فندق بهعنوان یک دارو مورد استفاده قرار میگرفت. این موضوع از طریق کشف دست نوشتههای چینی مشخص شد.
کشت فندق معمولاً در اواخر تابستان و اوایل پاییز صورت میگیرد. فندق طعم شیرینی دارد و میتوان آن را بهصورت خام، بوداده یا آسیاب شده مصرف کرد. در ادامه، توضیحاتی در رابطه با فواید فندق برای درمان و پیشگیری از سرطان ارائه میدهیم.
فهرست مطالب
ویتامینهای موجود در فندق
مانند سایر آجیلها، فندق دارای مواد مغذی بسیاری است. همچنین میزان زیادی از پروتئین، چربی، ویتامینها و مواد معدنی را در خود دارد. اگرچه فندق کالری نسبتاً بالایی دارد، اما سرشار از مواد مغذی و چربیهای سالم است.
در جدول زیر میزان کالری و ویتامینهای موجود در بیست عدد فندق ارائهشده است:
کالری | 176 |
چربی کل | gr17 |
پروتئین | 4.2gr |
کربوهیدرات | 4.7gr |
فیبر | 2.7gr |
ویتامین E | 21
درصد از نیاز روزانه |
تیامین | 12
درصد از نیاز روزانه |
منیزیم | 12
درصد از نیاز روزانه |
مس | 24
درصد از نیاز روزانه |
منگنز | 87
درصد از نیاز روزانه |
فندق همچنین حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین B6، فولات، فسفر، پتاسیم و روی است. علاوه بر این، فندق منبعی غنی از چربیهای غیراشباع و حاوی مقادیر قابل توجهی از اسیدهای چرب امگا-6 و امگا-9 مانند اسید اولئیک است. بسیاری از متخصصان زیبایی خوردن فندق را توصیه میکنند و بر این عقیده هستند که فواید فندق برای پوست فراوان است زیرا سرشار از مواد معدنی و ویتامینهای مهم برای سلامت پوست است و در بسیاری از لوازمآرایشی گنجاندهشده است.
ویتامینها و مواد معدنی فندق که در پیشگیری از سرطان مؤثرند
غلظت بالای ترکیبات آنتیاکسیدانی، ویتامینها و مواد معدنی موجود در فندق، میتواند خواص ضد سرطانی به آن ببخشد. در ادامه مقاله ضمن توضیح فواید فندق برای پیشگیری از سرطان، نقش هرکدام از ویتامینهای موجود در فندق برای جلوگیری از بیماری سرطان را هم مورد بررسی قرار خواهیم داد.
- آنتی اکسیدانها، جلوگیری از آسیب سلولی و استرس اکسیداتیو
- ویتامین E، جلوگیری از ایجاد تومور و جهش ژنتیکی
- منگنز، پیشگیری از عوامل ایجاد سرطان
آنتی اکسیدانها، جلوگیری از آسیب سلولی و استرس اکسیداتیو
فندق مقادیر قابلتوجهی از آنتیاکسیدان مورد نیاز بدن را تأمین میکند. آنتی اکسیدانها از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت میکنند. استرس اکسیداتیو میتواند به ساختار سلولی بدن آسیب برساند و پیری، سرطان و بیماری قلبی را افزایش دهد. رایجترین آنتی اکسیدانهای موجود در فندق با نام ترکیبات فنلی شناخته میشوند.
در سالهای اخیر ثابت شده است که آنتی اکسیدانها همچنین به کاهش کلسترول خون و التهابات کمک میکنند. آزمایشی در طول 8 هفته انجام شد که نشان داد خوردن فندق بهطور قابل توجهی استرس اکسیداتیو را کاهش میدهد.
اکثر آنتی اکسیدانهای موجود در تمامی آجیلها، در پوست آنها متمرکز شدهاند؛ بنابراین، این محتوای آنتی اکسیدانی میتواند پس از فرآیند برشته شدن، کاهش یابد. به همین دلیل توصیه میشود مغزهای خام، برشته نشده و بدون نمک را همراه با پوست مصرف نمایید.
فندق در بین سایر آجیلها، بیشترین میزان پروآنتوسیانیدین را دارد؛ پروآنتوسیانیدین نوعی آنتی اکسیدان است که در جلوگیری از ایجاد سرطان نقش مهمی دارد. طبق تحقیقات آزمایشگاهی انجام شده، پروآنتوسیانیدینها میتوانند از بروز برخی از انواع سرطانها جلوگیری کنند.
جالب است بدانید که از فواید بادام زمینی برای پوست کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست سلول سنگفرشی به دلیل داشتن مقادیر زیاد اسیدهای چرب امگا3 است.
ویتامین E، جلوگیری از ایجاد تومور و جهش ژنتیکی
فندق مقادیر قابل توجهی ویتامین E دارد که این آنتی اکسیدان، مانع از بروز آسیب سلولی میشود. آسیبهای سلولی معمولاً موجب به وجود آمدن سرطان و یا افزایش شدت آن میشوند. فندق به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی ویتامین E از جهش ژنتیکی و ایجاد تومورها جلوگیری میکند.
ویتامین E به رفع مقاومت چند دارویی و درنتیجه درمان سرطان کمک شایانی میکند؛ وقتی عوامل بیماریزا که پاتوژن نام دارند، به بیش از یک دارو مقاوم باشند، مقاومت چند دارویی رخ میدهد.
از فواید بادام زمینی برای مغز باید بگوییم بادام زمینی نه تنها باعث بهبود عملکرد مغز شما میشود بلکه منبع عالی نیاسین و منبع خوبی از ویتامین E نیز است که هر دوی آنها در برابر بیماری آلزایمر و زوال شناختی مرتبط با سن موثر هستند.
منگنز، پیشگیری از عوامل ایجاد سرطان
فندق یک منبع غنی از منگنز است. تحقیقات نشان میدهد که منگنز به عملکرد آنزیمهای خاصی در بدن کمک میکند که میتوانند آسیب اکسیداتیو و درنتیجه خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند.
نکته: تیامین موجود در فندق نیز از عوامل ایجاد سرطان جلوگیری میکند.
تأثیر عصاره فندق در پیشگیری از سرطان
تعدادی از مطالعات آزمایشگاهی نشان میدهد که عصاره فندق میتواند در درمان سرطان دهانه رحم، کبد، سینه و روده بزرگ، مفید باشد. همچنین آزمایشهایی صورت گرفته است که نشان میدهند عصاره پوست فندق، منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ میشود.
بیشتر مطالعات مربوط به خواص ضد سرطانی فندق، روی حیوانات صورت میگیرد. درنتیجه برای اطمینان از صحت نتایج روی نمونههای انسانی، آزمایشهای بیشتری نیاز است. اما فواید فندق برای پیشگیری از سرطان غیرقابل انکار است و تحقیقات برای تعیین میزان پیشگیری انجام میگیرد.
طریقه و مقدار مصرف فندق
اگر میخواهید از فواید فندق بهطور کامل بهرهمند شوید، روزانه به اندازه یک مشت فندق بخورید. به این نکته توجه داشته باشید که مصرف بیشازحد فندق و در کل، مصرف بیشازحد هر ماده غذایی، میتواند مضر باشد و عوارضی به دنبال داشته باشد.
اگر فندق را صرفاً برای بهرهمندی از فواید آن مصرف میکنید باید از مصرف فندقهای بوداده همراه با شکلات و یا نمک خودداری کنید. فندق را میتوانید بهصورت خام بهعنوان میان وعده مصرف کنید. همچنین میتوانید آن را در پختوپز به کار ببرید. فندق به دلیل طعم مطبوعاش، امروزه کاربرد زیادی در انواع محصولات غذایی دارد. برای نهایت لذت بردن از طعم مطبوع فندق، میتوانید آن را به همراه انجیر، موز و آلو مصرف کنید.
سؤالات متداول
1. مهمترین خواص فندق چیست؟
فندق علاوه بر خاصیت ضد سرطانی، برای جریان خون و قلب، کاهش التهاب پوست، کاهش میزان قند خون، تقویت استخوانها و ماهیچههای بدن مفید است.
2. آیا فندق ایجاد حساسیت میکند؟
باید به این نکته توجه داشت که ممکن است برخی از افراد به فندق حساسیت داشته باشند؛ در این صورت، چنین افرادی باید از مصرف فندق خودداری کنند، زیرا ممکن است در برخی موارد عوارض جدی برای آنها به دنبال داشته باشد.
3. آیا استفاده از فندق در بارداری توصیه میشود؟
بله! فندق سرشار از اسیدهای چرب غیراشباع است که در تشکیل جنین نقش اساسی دارد. اسیدهای چرب موجود در فندق، موجب رشد بهتر استخوانها و سیستم عصبی جنین میشود.
نتیجهگیری
وجود مقادیر زیادی از ویتامین E، آنتی اکسیدانها و منگنز در فندق، تأثیر زیادی بر کاهش خطر ابتلا به انواع سرطانها دارد. فندق یک منبع پروتئین گیاهی است که میتواند انرژی مورد نیاز بدن را تأمین کند. تمامی آجیلها از جمله فندق، حاوی حدود ۸۰ درصد چربی هستند، چربیهای موجود در فندق از نوع چربیهای اشباعنشده است که میتواند برای بدن مفید باشد.
در این مقاله مطالبی در رابطه با فواید فندق برای پیشگیری از سرطان ارائه شد که امیدواریم برایتان سودمند بوده باشد. درصورت سوال ابهام یا پیشنهاد در ارتباط با موضوع مقاله، میتوانید از طریق قسمت نظرات با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در وبسایت چی چی چی در کوتاهترین زمان ممکن، پاسخگوی شما باشند.